0,00 zł

Jak powstają najlepsze wina we Włoszech?

2017-11-17
Jak powstają najlepsze wina we Włoszech?

Osuszacze powietrza często wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do suszenia owoców, warzyw lub nasion. W tego rodzaju produkcji bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej temperatury i poziomu wilgotności w pomieszczeniach, w których przechowywane są produkty. Osuszacze pełnią, więc tutaj istotną rolę, pomagając utrzymać właściwe warunki klimatyczne. Mniej znanym, ale mimo to bardzo ciekawym i praktycznym zastosowaniem dla tego typu urządzeń jest suszenie winogron do produkcji wina. Przykładem może być region Valpolicella we Włoszech, który słynie z produkcji najwyższej jakości win.




Podczas winobrania winogrona są oddzielane: niektóre są zbierane i natychmiast wyciskane na moszcz. Pozostałe, te najlepsze, są także zbierane, ale układa się je na drewnianych rusztach, a następnie umieszcza w miejscach suchych i wentylowanych, zwykle pod dachówką fabryk wina. Te winogrona suszone są na kilka miesięcy przed ostatecznym wyciskaniem. Podczas tych miesięcy, utrata wilgotności zwiększa zawartość cukru w owocach. W ten sposób wydobywa się nowe szlachetne smaki. W dzisiejszych czasach, to właśnie między innymi osuszacze Master pomagają zapewnić optymalne warunki do suszenia winogron, aby osiągnąć najlepsze efekty. Kiedy fermentacja pierwszego moszczu dobiega końca, suszone winogrona są wówczas wyciskane, a uzyskany sok miesza się z moszczem i fermentacja przebiega dalej wzbogacając smak.

Wino produkuje się także tylko z samych suszonych winogron. Wówczas jego smak jest mocniejszy i bardziej wyrazisty. Do takich win należą np. Amarone i Recioto. - Amarone to czerwone wino o wspaniałym smaku osiągniętym dzięki procesowi suszenia i starzenia się winogron. Zawartość alkoholu jest wysoka, ze względu na wysoką zawartość cukru w moszczu. Jest to jedno z najlepszych włoskich win – kosztuje około 100 Euro za butelkę. - Recioto to bardzo słodkie, aromatyczne czerwone wino. Pochodzi z tych samych suszonych winogron co Amarone, ale fermentacja ich zachodzi wcześniej poprzez obniżenie temperatury. Powoduje to, że tylko część cukru przekształca się w alkohol. W związku z tym wino posiada wyższą zawartość naturalnego cukru, co sprawia, że Recioto jest jednym z najbardziej wyszukanych win deserowych na rynku, a jego ceny kształtują się w granicach 80 Euro za butelkę. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym rozwiązaniom i urządzeniom takim, jak osuszacze Master, produkcja wina jest o wiele łatwiejsza. Produkcja ciągle pozostaje na bardzo wysokim poziomie a jednocześnie wina zachowują najwyższą jakość. Profesjonalne osuszacze Master są stosowane przy produkcji win podczas suszenia winogron oraz w pomieszczeniach, w których wino leżakuje w beczkach.

Osuszacze Master charakteryzuje wysoka wydajność i efektywność. Są to urządzenia przystosowane do pracy ciągłej, nawet w bardzo trudnych warunkach. Posiadają w pełni automatyczne sterowanie, wbudowany higrostat oraz zbiornik na wodę, co sprawia, że ich obsługa jest prosta i wygodna.

Pokaż więcej wpisów z Listopad  2017
pixel