W okresie letnim wilgotne powietrze i temperatura przekraczająca 30 C stwarzają niekomfortowe warunki pracy oraz powodują obniżenie jakości produkcji i efektywności maszyn, a co za tym idzie spadek wydajności procesów. Tylko system BREEZAIR może rozwiązać te problemy bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów oraz przy jednoczesnej kontroli parametrów temperatury i wilgotności powietrza.
BREEZAIR - system chłodzenia i wentylacji w piekarniach
2017-07-07
BREEZAIR - system chłodzenia i wentylacji
Przed montażem systemu BREEZAIR w piekarni jedynie istniejące otwory wentylacyjne i otwarte drzwi służyły zmniejszeniu wysokiej temperatury panującej w pomieszczeniach. Było to jednak nieefektywne i przynosiło tylko odczucie duszności i niewielkiego lub żadnego ruchu powietrza. Aby ustalić najlepszy możliwy sposób poprawy komfortu termicznego firma instalacyjna przed podaniem propozycji rozwiązania przeprowadziła w piekarni szczegółową ankietę. Zaobserwowano, że wysoki dach budynku kumuluje ciepło, które następnie opadając w dół podnosi tym samym ogólną temperaturę wewnątrz. Jednocześnie pracujący ludzie, piece, a także wyroby również wytwarzają ciepło, co było przyczyną wzrostu temperatury otoczenia o 10-160 C w zależności od miejsca pomiaru ponad przyjętą normę, która wynosi 210 C.
Instalator odradził zastosowanie konwencjonalnej klimatyzacji jako nieodpowiedniej i kosztownej jak na takie warunki. Zasugerowano instalację 4 jednostek chłodzenia ewaporacyjnego typu BREEZAIR z ośmiostrumieniowym poziomym dyfuzorem zawieszonym ok. 4,5 m nad podłogą. Całkowita ilość świeżego chłodnego powietrza wymienionego przez BREEZAIR oszacowana została na 43 200 m3 /h. BREEZAIR jako zaawansowany system chłodzenia ewaporacyjnego nie tylko jest przyjazny dla środowiska, ale pozwala na swobodny przepływ schłodzonego powietrza bez konieczności szczelnego zamykania drzwi i okien. Jego instalacja nie jest kosztowna, a z powodu niższego zużycia energii w porównaniu do konwencjonalnych metod chłodzenia, jego eksploatacja staje się bardzo oszczędna.
Pokaż więcej wpisów z
Lipiec 2017