Kontakt

Biuro   pn.- pt. 8 - 16
91 887 55 18

Sklep
sklep@e-master.pl

Dział Serwisu
serwis@e-master.pl

Biuro
biuro@e-master.pl

Możesz nam zaufać !

 KOMENTARZE NA ALLEGRO

STANDARD ALLEGRO

Certyfikat Firmy Wiarygodnej Finansowo

Zakupy na raty

eRATY Santander Consumer Finanse

eRATY Santander Consumer Finanse

eRATY Santander Consumer Finanse

Infolinia +48 91 887 55 18 E-mail sklep@e-master.pl

Pomoc techniczna  E: serwis@e-master.pl

Jak powstają najlepsze wina we Włoszech?

Osuszacze Master w przemyśle winiarskim


Osuszacze powietrza często wykorzystuje się w przemyśle spożywczym do suszenia owoców, warzyw lub nasion. W tego rodzaju produkcji bardzo ważne jest utrzymanie prawidłowej temperatury i poziomu wilgotności w pomieszczeniach, w których przechowywane są produkty. Osuszacze pełnią, więc tutaj istotną rolę, pomagając utrzymać właściwe warunki klimatyczne. Mniej znanym, ale mimo to bardzo ciekawym i praktycznym zastosowaniem dla tego typu urządzeń jest suszenie winogron do produkcji wina. Przykładem może być region Valpolicella we Włoszech, który słynie z produkcji najwyższej jakości win.


Source: www.it.wikipedia.org 


Valpolicella to piękny region w północnych Włoszech położony między Weroną i jeziorem Garda. Valpolicella posiada jedne z najstarszych tradycji winiarskich na świecie, sięgających 2,500 lat! W rzeczywistości, już w czasach, gdy Rzymianie podbili to terytorium, zwane w tamtych czasach Cisalpina Gallia, znajdowały się tutaj liczne winnice. Ziemia była idealna do uprawy winogron, a klimat był łagodny ze względu na bliskość jeziora Garda. Dodatkowo znajdujące się na tym terenie jaskinie były wykorzystywane do przechowywania wina, gdzie mogło ono spokojnie „leżakować”.


Dzisiaj Valpolicella to region znany na całym świecie z produkcji najlepszych win. Znajduje się tutaj mnóstwo winnic i kilka bardzo dobrych fabryk produkujących wina.


Uprawiane są tutaj głównie 3 gatunki winogron: Corvina dorodne i bogate w kolor, bardzo aromatyczne Rondinella, oraz Molinara o świeżym, kwaskowym smaku. Eksperci mieszając soki z tych winogron w różnych proporcjach, osiągają wspaniałe efekty w produkcji win, które charakteryzuje wyborny smak, łączący w sobie świeżość i wyjątkowy aromat.


Winiarze z Valpolicella opracowali przez lata specjalny sposób produkcji wina.


Source: www.it.wikipedia.org


Podczas winobrania winogrona są oddzielane: niektóre są zbierane i natychmiast wyciskane na moszcz. Pozostałe, te najlepsze, są także zbierane, ale układa się je na drewnianych rusztach, a następnie umieszcza w miejscach suchych i wentylowanych, zwykle pod dachówką fabryk wina. Te winogrona suszone są na kilka miesięcy przed ostatecznym wyciskaniem. Podczas tych miesięcy, utrata wilgotności zwiększa zawartość cukru w owocach. W ten sposób wydobywa się nowe szlachetne smaki.


W dzisiejszych czasach, to właśnie między innymi osuszacze Master pomagają zapewnić optymalne warunki do suszenia winogron, aby osiągnąć najlepsze efekty.


Kiedy fermentacja pierwszego moszczu dobiega końca, suszone winogrona są wówczas wyciskane, a uzyskany sok miesza się z moszczem i fermentacja przebiega dalej wzbogacając smak.


Wino produkuje się także tylko z samych suszonych winogron. Wówczas jego smak jest mocniejszy i bardziej wyrazisty. Do takich win należą np. Amarone i Recioto.


- Amarone to czerwone wino o wspaniałym smaku osiągniętym dzięki procesowi suszenia i starzenia się winogron. Zawartość alkoholu jest wysoka, ze względu na wysoką zawartość cukru w moszczu. Jest to jedno z najlepszych włoskich win – kosztuje około 100 Euro za butelkę.


- Recioto to bardzo słodkie, aromatyczne czerwone wino. Pochodzi z tych samych suszonych winogron co Amarone, ale fermentacja ich zachodzi wcześniej poprzez obniżenie temperatury. Powoduje to, że tylko część cukru przekształca się w alkohol. W związku z tym wino posiada wyższą zawartość naturalnego cukru, co sprawia, że Recioto jest jednym z najbardziej wyszukanych win deserowych na rynku, a jego ceny kształtują się w granicach 80 Euro za butelkę.


Dzisiaj, dzięki nowoczesnym rozwiązaniom i urządzeniom takim, jak osuszacze Master, produkcja wina jest o wiele łatwiejsza. Produkcja ciągle pozostaje na bardzo wysokim poziomie a jednocześnie wina zachowują najwyższą jakość.





Profesjonalne osuszacze Master są stosowane przy produkcji win podczas suszenia winogron oraz w pomieszczeniach, w których wino leżakuje w beczkach.

Osuszacze Master charakteryzuje wysoka wydajność i efektywność. Są to urządzenia przystosowane do pracy ciągłej, nawet w bardzo trudnych warunkach. Posiadają w pełni automatyczne sterowanie, wbudowany higrostat oraz zbiornik na wodę, co sprawia, że ich obsługa jest prosta i wygodna.





<< powrót


*Dane pochodzą ze strony www.masterheaters.pl

Rekomendowany sprzedawca

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Kontakt

Godziny otwarcia
Pon. - Pt. 8:00-16:00

 

INFOLINIA masz pytanie zadzwoń!
+48 91 887 55 18


Kontakt mailowy
sklep@e-master.pl

Sklep jest w trybie podglądu
Sklep internetowy Shoper.pl